in Blogs

Innovatie in de maakindustrie: Slimme producten

30-08-2018

Het is al vaker gezegd maar de maakindustrie is een industrie die zich momenteel bevindt in een omslagpunt. De vierde industriële revolutie komt eraan of is aangekomen middels de ‘Smart Industry’. Je ziet al een aantal bedrijven die mee zijn gegaan in deze trend middels robotisering, slimme producten, stuksproducties, servitization, noem het maar op.

Bedrijven die niet op een gegeven in die langsrijdende bus van ontwikkeling stappen gaan hem missen. Die worden automatisch links en rechts ingehaald door nieuwe, betere manieren om te produceren, service te verlenen en te verkopen.

Wij als facilitator van automatisering willen graag symbool staan als een enabler voor die Smart Industry. Een partij die industriebedrijven kan helpen in die bus te stappen en richting innovatie en slimmer werken te gaan rijden. In dat kader zullen we in de komende blogs gaan kijken welke ontwikkelingen er momenteel allemaal plaatsvinden. Dit zullen we doen aan de hand van het Smart Industry Kansenkompas van de Kamer van Koophandel (directe link is onderaan de pagina te vinden1).

Onderwerp 1: Slimme producten
Aan de hand van een aantal simpele voorbeelden van slimme producten in de industrie gaan we kijken wat er allemaal vandaag de dag mogelijk is. Dit is geen toekomstmuziek. Dit zijn producten die vandaag de dag ingezet worden.

Op afstand meten
Sensoren zijn, in tegenstelling tot wat sommigen denken, al gemeengoed aan het worden. Een simpel voorbeeld is de slimme thermostaat. Maar een voorbeeld uit de industrie is een sensor die precies vaststelt wanneer beton voldoende is uitgehard om verder te gaan met de bouw. Hierdoor wordt het risico van te snel aan de slag gaan en tevens tijd verliezen omdat er te lang gewacht is voorkomen.

Verzamelen van gegevens
Een bedrijf in voedingsmiddelen wist niet hoeveel van het geproduceerde product ook daadwerkelijk terecht kwam in het eindproduct. Door, in dit geval, deze gegevens inzichtelijk te maken kan er achterhaald worden hoeveel waste er is, waar dit aan ligt en wat hieraan te doen is. Al gaat het maar om een paar procent, dit kan voor grote bedrijven al een enorme winst opleveren.

Integratie van functies
Bij een prachtig bedrijf uit ons eigen Zaltbommel, namelijk Ravas, maken ze mobiele weegsystemen. Dit zijn geen stand alone producten. Deze weegsystemen worden geïntegreerd in bijvoorbeeld vorkheftrucks, waarbij er met het tillen van producten direct ook geworgen kan worden. Hiermee kan een hoop tijd bespaard worden.

Trainbaar of Zelflerend
Verscheidene producten zijn ook al trainbaar en/of zelflerend. Een bekend voorbeeld hiervan is de eNose die in de Rotterdamse haven ingezet wordt. Deze ‘neuzen’ zijn op zoek naar vreemde luchtjes en detecteren wanneer er bijvoorbeeld een gaswolk losdrijft tijdens het laden/lossen van een schip. De verzamelde data wordt op afstand geregistreerd en omgezet in bruikbare data. Denk aan het type gasmengsel, hoe gevaarlijk het is etc. Het lerende systeem onthoudt de situaties die vaker zijn voorgevallen, waardoor men op termijn in staat is hierin trends te gaan herkennen en snel te reageren als er iets mis is.