in Blogs

Innovatie in de maakindustrie: Slimme processen

13-09-2018

In de vorige blog is er gekeken naar slimme producten en welke ontwikkelingen hier al in gemaakt zijn. Dit zijn innovaties die vandaag de dag al gebruikt worden. We zullen in deze blogs bewust ook niets gaan toelichten over dingen die wellicht in de toekomst gaan kunnen, maar juist kijken naar de innovaties die vandaag de dag al gerealiseerd zijn en dus ook te realiseren zijn voor andere bedrijven.

Onderwerp 2: Slimme Processen
Waar productie vroeger vooral ging over het minimaliseren van downtime en het realiseren van de productie van zoveel mogelijk producten, gaat het niet meer alleen om de productie van zoveel mogelijk van hetzelfde. Trends die tegenwoordig intrede hebben gedaan zijn het in staat zijn om kleine aantallen te produceren, de multi-inzetbaarheid van machines & robots en het op order kunnen ontwikkelen van maatwerk. Het volume is aan het plaatsmaken voor flexibiliteit in de processen.

Maatwerk kunnen leveren
Het op maat kunnen maken van producten wordt steeds belangrijker. Zeker in consumentenmarkten is individualisering een grote trend, waarin consumenten steeds meer behoefte hebben aan iets unieks. Daarnaast wordt de klant ook veeleisender en verwacht hij/zij dat het naar zijn smaak te maken is. Een voorbeeld is een op maat ontwikkeld systeem waarmee een kast geassembleerd kan worden op basis van functies (Deuren, spiegel, planken, soort lades). De kast wordt pas goedgekeurd door het systeem wanneer hij foutloos geproduceerd kan worden. Prototypes en nulseries zijn niet meer nodig en er kan per stuk geproduceerd worden. Aan de hand van het ontwerp wordt gelijk alle productiedata gegenereerd.

Flexibeler
Wat is het vervelendste wat er in een productiebedrijf kan gebeuren? Een machine werkt niet meer omdat er een onderdeel kapot is gegaan. Net het onderdeel wat ook niet voorradig is op het moment, waardoor er flinke omzet wordt misgelopen. Hoe mooi is het als dat reserveonderdeel niet meer verscheept hoeft te worden maar gewoon uit de 3D-printer komt, binnen een uur, waardoor de productie direct voortgezet kan worden. Ook een flexibele productierobot die op meerdere manieren is in te zetten is al goedkoop in aanschaf en installatie.

Efficiënter
Het 3D-printen van kunstwerken, sieraden en gadgets is inmiddels al gemeengoed geworden. Ook onderdelen voor gebouwen en straatmeubilair worden al geprint. Er is zelfs al een 3D-Printer ontwikkeld die een heel gebouw kan printen. De verschillende printkoppen maken grondstoffen als beton en gipsmortel. Dit printen kan al op locatie gebeuren, waardoor het sneller kan gebeuren en er geen transport nodig is.

Kwalitatief beter
Meten is weten. Inzicht in veel voorkomende problemen zorgt voor steeds meer foutloze productietechnieken. Bij voedingsmiddelen kunnen op afstand ziektes en mankementen gesignaleerd en opgelost worden. Ook kan productie uit lagelonenlanden teruggehaald worden, omdat produceren in Nederland niet meer duurder is. Wel kwalitatief beter, flexibeler en makkelijker te beheersen.