in Nieuwsbrieven

Iblux Insights: Maatwerk Software

02-08-2017

“Maatwerk. Is een standaardoplossing niet voldoende?” Meestal niet. Al bent u ongetwijfeld verre van uniek in de bedrijfseigen processen, feit is dat de finesses die maken dat een softwareoplossing echt gedragen wordt binnen een organisatie ontzettend belangrijk zijn. En dat is een ontzettend belangrijk punt: Dat het systeem werkt en gebruikt gaat worden. Wanneer men echt wil borgen dat iets werkt, het past bij de organisatie en gebruikt gaat worden door de users binnen de organisatie, moet het systeem naadloos aansluiten op de processen binnen de organisatie. Hierin is altijd, in meer of mindere mate, een stuk maatwerk nodig. Een tweetal voorbeelden uit onze eigen ervaring:

  • Rijswaard CRM: Steenfabriek de Rijswaard heeft een CRM nodig. Niets nieuws. Echter is het zo dat Rijswaard met meerdere klantgroepen werkt waar per klantgroep verschillende prijzen worden gehanteerd. Handelaars, Aannemers en Architecten. Door hier in het systeem rekening mee te houden, is De Rijswaard in staat per klantgroep verschillende prijzen af te geven en dit ook op te kunnen slaan in het systeem. Wanneer een andere medewerker met een klant aan de lijn hangt, kan ook hij zien welke prijs aan deze persoon is afgegeven, waardoor er geen onduidelijkheid meer is.
  • Voorraadbeheer IFS: IFS was op zoek naar een voorraadbeheersysteem. Niets nieuws. Echter bleek de standaard duur en niet passend op de processen binnen IFS. 1 van de dingen die voor IFS essentieel was, was het terugdringen van derving. Weten welke producten in gebruik zijn en wanneer ze verlopen. Een realtime overzicht van de producten die in voorraad zijn. Met een scansysteem en een dashboard die aangeeft welke producten bijna verlopen en welke voorraden bijna bijbesteld moeten worden, hebben wij ervoor gezorgd dat dit probleem nu opgelost is.

Is mijn bedrijf zo uniek dat ik ook maatwerk nodig heb? Waarschijnlijk wel. Alhoewel standaarden vaak volstaan voor een groot deel, is het allerbelangrijkste dat het systeem uiteindelijk gebruikt gaat worden. Een kleine of grote mate van maatwerk is hierbij essentieel om te zorgen dat het echt gedragen wordt binnen uw organisatie.