in Blogs

Het beste van 2 werelden: Hybride software

16-08-2018

De afgelopen blogs hebben we een vergelijking gemaakt tussen de voordelen van standaardsoftware en maatwerk software. Beide methodes hebben duidelijk een aantal voordelen. Hoe mooi zou het zijn als het beste van 2 werelden gecombineerd zou kunnen worden?

Dit lijkt de trend waar de software-industrie, maar ook de maakindustrie, naar op weg is. Het gaat niet meer om of/of. Het gaat veel meer om de combinatie van beide. Ook wij bij Iblux maken zelf veelvuldig gebruik van standaardapplicaties. Waarom? Omdat wij in onze onderneming en onze softwareontwikkeling veelvuldig gebruik maken van repetitieve processen. Denk aan het opslaan van onze code, het vastleggen van onze user stories, maar ook simpele generieke bedrijfsprocessen zoals het vastleggen van gewerkte uren, facturatie, uitbetalen van loon, verwerken van declaraties. Het gaat ons niet om het creëren van maatwerk voor alles. Het gaat om het ontwikkelen van de beste oplossing voor een specifiek probleem.

In deze afsluitende blog gaan we kijken naar de voordelen van het samenvoegen van beide methoden: De ontwikkeling van hybride software. Welke voordelen brengt dit samenvoegen van maatwerk en standaard met zich mee?

Kunnen koppelen van verschillende applicaties
Omdat er zowel met standaard als maatwerk ontwikkeld wordt, kunnen er zaken aan elkaar gekoppeld gaan worden. Hierdoor kunnen processen gestroomlijnd worden, waardoor proces versneld en versimpeld kunnen worden. Ook kan er, in het kader van trends als Business Intelligence en Internet of Things hiermee een hoop winst gehaald worden. Door verschillende applicaties samen te voegen ontstaat er intelligentie over de onderlinge samenhang tussen applicaties en kan hier weer nieuwe, zinvolle data uitgehaald worden.

Verwijderen van de onderlinge afhankelijkheid
Wat vaak gebeurt bij bijvoorbeeld een update is dat een bepaald onderdeel van de software niet meer goed werkt omdat alles aan elkaar gekoppeld zit. Door zowel met standaard als maatwerk te werken kun je een systeem als losse applicaties aan elkaar koppelen. Zie het als het modulair opbouwen van een product. Door losse applicaties te updaten heeft dit geen doorwerk effect meer op andere applicaties, waardoor er gericht ontwikkeld kan worden zonder dat het hele systeem hier last van heeft.

Verminderde macht van de leverancier
Door de modulaire opbouw wordt het makkelijker voor verschillende leveranciers om iets aan een organisatie te leveren. Hiermee voorkomt de organisatie dat er een afhankelijkheid is van 1 partij. Wanneer er ontevredenheid is kan er relatief makkelijk gekozen worden voor een andere aanbieder, waar het gros van de bedrijven in grote mate afhankelijk is van 1 aanbieder. Hierdoor is een overstap voor veel bedrijven geen reële optie, simpelweg omdat ze vast zitten. Door software met elkaar te laten praten, wordt die macht van de aanbieder ineens een stuk kleiner en krijgen organisaties zelf meer flexibiliteit.