in Blogs

De voordelen van Maatwerk software

02-08-2018

Afgelopen blog is er dieper ingegaan op de specifieke voordelen die komen kijken bij standaardsoftware. Vandaag gaan we kijken naar wat dan de voordelen zijn die zijn verbonden aan het op maat ontwikkelen van software en wanneer er voor deze methode gekozen wordt.

‘It fits like a glove’
Omdat het systeem totaal is gevormd op basis van eigen wensen en behoeftes, kan het naadloos aangesloten worden op de huidige processen binnen de organisatie. Samen met de IT-partner kan er zorg voor gedragen worden dat de wensen van de organisatie en specifieke werkmethodes ook als zodanig terugkomen in het systeem. Dit zorgt voor herkenbaarheid en maakt de verandering makkelijker.

Simpel
Waar standaardsoftware, vanwege de brede inzetbaarheid, vaak veel overbodige functionaliteit bevat, kan een maatwerk systeem simpel gehouden worden. Het bevat alleen de gewenste functionaliteit waardoor het makkelijker wordt om ermee aan de slag te gaan. Dit maakt de overstap naar een nieuw systeem voor veel mensen makkelijker. Er is ook geen eigen ontwikkelaar binnen de organisatie nodig om binnen het systeem te ontwikkelen, zodat alleen de benodigde onderdelen worden getoond.

Aanpasbaarheid
Doordat het systeem op maat gemaakt wordt, is een maatwerk systeem in staat mee te groeien/veranderen met de organisatie. Het is niet ongebruikelijk dat er vanuit een simpele basis begonnen wordt, waarna er constante afstemming blijft over de behoeftes en zo op termijn een doorgroei van het systeem gefaciliteerd kan worden. Het is een organisch systeem dat meebeweegt met de organisatie.

Relatie IT-partner & organisatie 
Doordat de software speciaal voor de organisatie gemaakt wordt, ontstaat er vaak een hechte band tussen ontwikkelaar en organisatie. Hierbij is de ontwikkelaar in staat om proactief mee te denken over welke stappen de organisatie wil maken en welke automatisering hierbij zou kunnen passen. Hierdoor is er iemand die met een andere bril naar de organisatie kan kijken en wellicht met interessante, nieuwe invalshoeken kan komen om zaken te verbeteren.

Uniek
Maatwerk software is uniek. Er kan functionaliteit ingebouwd worden die uniek is voor de organisatie. Er kan zelfs gekeken worden naar de standaarden in de markt en hoe er op basis van die standaarden met een systeem concurrentievoordeel behaald kan worden.

In de regel geldt dat, waar standaard vaak werkt voor simpele processen, maatwerk goed werkt voor complexere processen, nichemarkten en organisaties in ontwikkeling. Doordat er meer mogelijk is, is de wendbaarheid een stuk hoger en kan er heel specifiek ontwikkeld worden.